Ny bok i serien om Funkisfamiljen: Operation framtiden

I den uppskattade bokserien om Funkisfamiljen får läsaren följa hur Vide försöker hitta lösningar på de svårigheter som kan uppstå när man är en funkisfamilj. Den femte boken i serien fokuserar på Vides tankar om hur det ska bli för syskonet Mio som vuxen. Läsaren ställs även inför syskons tankar om att de dels känner ansvar för att hjälpa till, men också att de undviker att själva be om hjälp.

— Boken är skriven utifrån att min egen familj just nu befinner sig i den där ”framtiden”. Min dotter Agnes har fyllt 18 år och flyttat hemifrån, trots att hon har stora funktionsnedsättningar. Vi behöver fortfarande vara väldigt involverade för att allt ska fungera men hoppas att samhället ska kliva in och ta mer ansvar. Och framför allt, vi hoppas att Agnes syskon ska slippa axla våra roller som projektledare, samordnare och administratörer. De ska kunna träffa Agnes som syskon, säger Anna Pella.

Funkisfamiljen ska åka på semester men det är inte säkert att de kommer iväg. Mamma och pappa är så trötta och hängiga, det är mycket som händer, Mios rullstol får punktering och det är svårt att hitta anpassade semestermål med rullstolsvänliga hotell och pooler.

Samtidigt börjar Vide fundera över framtiden. Vem ska ta hand om Mio när mamma och pappa blir gamla? Vide vill hitta en lösning, men är det verkligen ett barns ansvar? Vide startar upp Operation framtiden och får samtidigt lära sig om LSS, vilka rättigheter ”funkisar” har och om hur det individualistiska Sverige skiljer sig mot andra länder. I Operation framtiden bygger Vide en uppfinning som Mio ska kunna ha som vuxen, med paraply, dusch, klubbhållare och andningsmaskin.

– Jo, sa pappa, i vissa länder är det vanligt att man bor många tillsammans och hjälper varandra. I vårt land bor många människor ensamma. Det funkar ofta bra – men inte alltid.

– Varför funkar det inte alltid?

– För att om man inte klarar sig själv, som Mio till exempel, så måste man hela tiden fråga om hjälp. Och det kan vara ganska jobbigt.

Hmm. Jag kände att jag inte riktigt förstod vad pappa sa. Kanske skulle jag fatta mer när jag blev större.

Operation Framtiden finns att köpa på bland annat Libris.

Anna Pella är journalist och fotograf med inriktning mot familjeliv och funktionsnedsättning. I hennes uppmärksammade bok När du ler stannar tiden berättar hon om hur det är att leva med en dotter med en svår medfödd hjärnskada. Anna Pellas egen familj är förlaga till barnboksserien Funkisfamiljen.

Böckerna om Funkisfamiljen handlar om Vide samt syskonen Mio och Tintin. Mio har en sällsynt diagnos, kan inte kan gå eller prata. Böckerna visar på Vides egna förmåga och att barns tankar och känslor är viktiga och riktiga. Seriens första bok, Operation slutstirrat, tar upp frågor om bemötande och kom ut hösten 2018. Seriens andra bok, Operation rädda sommarlovet, tar upp frågor om ovisshet och kom ut våren 2019. Seriens tredje bok, Operation dödsviktigt, handlar om döden och kom ut våren 2020. Seriens fjärde bok, Operation vän i nöd, handlar om utsatthet och kom ut hösten 2020. Spelet om Funkisfamiljen kom ut 2021. Hösten 2022 sätts Funkisfamiljen upp som turnerande teaterföreställning.

Under hösten 2021 delade Hugos Stiftelse ut Operation slutstirrat till alla lågstadieskolor, grundsärskolor och gymnasiesärskolor i hela Sverige. Läs med om projektet här.

Pressmeddelande från Libris.