Lunk i kring startar hästskötarkurs med bidrag från Hugos Stiftelse

Lunk i kring är årets första stipendiat i Hugos Stiftelse. Det är en ideell ridförening som varje vecka tar emot omkring 60 barn och ungdomar med funktionsvariationer.

Det är iskallt och blåsigt när Camilla och Fredrik från Hugos Stiftelse hälsar på hos Lunk i kring, men de möts av en påtaglig värme redan när de kliver ur bilen.

Det är full aktivitet på stallplanen. Tre taggade små ryttare gör sig redo för sin ridtur. All ridning sker individuellt, och anpassas efter ryttarens önskemål och speciella behov. En liten kille sjunger om Per Olssons bonnagård när han rider förbi med ett stort leende.

En annan ryttare testar veckans tema: spela twister till häst. Här ska man snurra på färghjulet och göra det hjulet stannar på. Blått? Rid bort till den blå markeringen! Gult? Lägg handen på huvudet! Det verkar väldigt roligt – och lite klurigt ibland!

Isabella Hägg och Lena Hallman visar oss runt och berättar om verksamheten. Lunk i kring drivs som en ideell förening och har cirka 330 medlemmar. Föreningen finansieras av ridavgifter, bidrag och stipendier. Lena har jobbat med Lunk i kring sedan 1997, och när verksamheten flyttade från Östermalms ridskola 2000 var det hon som startade upp här på Berga gård ute på Lovön, nära Drottningholms slott. Det råder inga tvivel om deras engagemang.

– Lunk i kring är världens bästa jobb! Att få hjälpa barnen att utvecklas och utmana sig själva med hjälp av hästarna är magiskt och helt fantastiskt roligt, säger Isabella, som är tillförordad verksamhetsansvarig.

Här finns fem islandshästar och en gul fjordhäst vid namn Lanzo, som uppfodrande buffar på Fredrik Sjögren från Hugos stiftelse. Helt utan resultat – Fredrik har redan tömt fickorna på morötter och lagt dem i hästarnas godishink. Han ger Lanzo lite kli mellan öronen, och räcker över den symboliska checken från Hugos Stiftelse till Isabella.

Nytt projekt ska hjälpa barn med problematisk skolfrånvaro
Förutom ridning för omkring 60 ryttare i veckan ordnar Lunk i kring olika aktiviteter på skolloven, ridläger och annat kul för sina medlemmar. Ett projekt de hoppas kunna köra igång med nu under våren är en hästskötarkurs för barn och unga som har problematisk skolfrånvaro.

Den välgörande effekten det har på måendet att umgås med djur, och kanske hästar i synnerhet, är odiskutabel. Att samtidigt få träna sin balans och få frisk luft gör det hela ännu bättre.

De fryser lite, Camilla och Fredrik, när de lämnar Lunk i kring, men deras hjärtan är varma.