Hugos Stiftelse delar ut julklappar till barn på sjukhus

I samarbete med författaren Anna Pella delar Hugos Stiftelse ut julklappar till 100 barn som besöker sjukhus i Stockholmsområdet. Varje julklapp innehåller böckerna om Funkisfamiljen samt det nya sällskapsspelet med samma namn.

Julklappen kommer att delas ut till barn med funktionsnedsättning och deras familjer, och utdelningen ombesörjs av sjuksköterskor och barnsköterskor som möter familjerna vid mottagningsbesök eller på avdelningarna på barnsjukhus, barnhospice eller i barnhemsjukvård i samband med julhelgen.

Hugos stiftelse, som delar ut böckerna, finansierar aktiviteter och verksamheter som hjälper barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och deras familjer till bättre hälsa och ett gott och aktivt liv.

— Nu under pandemin har många av de aktiviteter som normalt sett finns till för att stötta dessa barn och deras anhöriga ställts in. Då känns det både roligt och viktigt att få vara med och erbjuda en liten förändring i vardagen, genom detta sällskapsspel och de fyra böckerna. Vi hoppas att det ska ge en fin stund under långhelgerna, när man kan spela och läsa tillsammans i familjen, säger Camilla Olsson, verksamhetsansvarig på Hugos stiftelse.

Anna Pella, författare till bokserien och skapare av spelet om Funkisfamiljen, gläds åt att förhoppningsvis kunna bidra till en mysig stund för barn med funktionsnedsättning och deras familjer, som behöver tillbringa delar av julhelgen på sjukhus.

— För oss ”funkisfamiljer” är sjukhusvistelser tyvärr inget ovanligt, och då är det bra att ha saker att göra tillsammans. Just denna jul när man dessutom bara bör umgås med sin närmaste familj, kanske spelet och mina böcker kan skapa en extra mysig stund, säger Anna Pella.

De fyra böckerna om Funkisfamiljen handlar om syskonen Mio, Vide och Tintin. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte gå eller prata. Spelet med samma namn är inspirerat av barnböckerna för alla som vill lära sig mer om funkis- och rättighetsfrågor; ”Vad är Barnkonventionen? Hur många hjul brukar det vara på en vanlig rullstol? Kan man prata på något annat sätt än med munnen? Vad är en personlig assistent?” Precis som böckerna är spelet lämpligt från sex år och uppåt. Det är ett klassiskt familjespel för 2–6 spelare och på vägen till mål får man vara med om saker som kan hända när man är en funkisfamilj.

Läs mer om böckerna och spelet: www.funkisfamiljen.se